Eetproblemen

Geplaatst op Geplaatst in Uncategorized

Een eetprobleem of eetstoornissen komen vaker voor dan wij denken en zien. Vaak koppelen we eetstoornissen aan een bepaald beeld namelijk: hele dunne, magere en bleke meisjes . Ziet ze er niet zo uit, dan heeft ze geen eetstoornis….of toch wel? Daarnaast vergeten we ook vaak dat eetstoornissen ook bij jongens, mannen voorkomt. Welliswaar minder vaak maar dit is zeker geen uitzondering.

Regelmatig pik ik tijdens mijn werk signalen op die kunnen betekenen dat iemand moeite heeft met eten, een verstoorde relatie met eten of een zelfbeeld dat niet klopt met wat ik zie. Een serieus probleem als je het mij vraagt! Het betekend niet altijd meteen dat iemand daadwerkelijk een eetstoornis, en dus een ziekte heeft maar het zijn wel signalen die belangrijk zijn om te zien als coach en daar zo goed en professioneel mogelijk op in te spelen. Zelf heb ik ook niet altijd een gezonde relatie gehad met eten, gelukkig heb ik hier nu geen last meer van en kan ik er hierdoor  iets makkelijker op in spelen dan iemand die daar nooit problemen mee heeft gehad. Dit betekend natuurlijk niet dat ik de rol van een psycholoog of andere professionals op het gebied volledig kan vervullen bij een daadwerkelijke eetstoornis.

Een eetstoornis of eetprobleem komt voor in alle soorten en maten. Vaak worden eetstoornissen gecategoriseerd maar vooralsnog uit het zich niet bij iedereen op dezelfde manier of heeft het dezelfde oorzaak, iedereen is verschillend  net als een eetstoornis/eetprobleem dat kan zijn.  We vertalen een eetstoornis al snel naar hoe iemand er uit ziet maar meestal gaat het meer om hoe iemand over eten en/of zichzelf denkt. Een eetstoornis gaat meestal niet eens echt over eten en je gewicht maar meer over hoe je zelf te veel mee bezig bent in je hoofd, aan deze gedachten kun je meestal niet veel doen, je wilt er misschien niet eens zoveel mee bezig zijn maar je kunt aan niets anders denken.  Gedachten die veel door je hoofd rond dwalen zijn bijvoorbeeld:

  • Als ik dun ben, ben ik gelukkig
  • Ik eet liever niet waar anderen bij zijn
  • Ik MOET weten hoeveel kcal daar in zitten
  • YES ik weeg weer minder dan gister
  • SHIT ik weeg nog het zelfde als gister, ik moet minder eten, meer bewegen.
  • Pff weer een eetbui, ik kon het niet weerstaan maar nu MOET het er uit

Het is belangrijk dat als je zulke of soort gelijke gedachten hebt dat je je hier van bewust bent, je bent niet de enige en als je dit af en toe denkt betekend dit nog niet meteen dat je een eetstoornis hebt, maar is het wel belangrijk je er van bewust te zijn en dit in de gaten te houden. Komen deze gedachten vaak voor, praat er dan over en zoek hulp.  Deze gedachten zitten je geluksgevoel in de weg en dat is niet de bedoeling. Niemand wordt dik van een pizza in de week, wel kun je er ontzettend van genieten en dit brengt een stukje mentale gezondheid met zich mee. Mentale gezondheid is iets waar ik erg op focus tijdens het coachen, “normaal” kunnen leven zoals ik dat vaak benoem en niet jezelf maar constant alles verbieden te eten, hier wordt niemand gelukkig van.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat een eetstoornis niet altijd gepaard gaat met een ideaalbeeld waar iemand naar streeft of dat iemand zichzelf per definitie te dik vindt. Een eetstoornis gaat vaak veel dieper dan dat het kan namelijk ook voort komen uit eerdere trauma’s of het willen hebben van controle op iets.

Over dit onderwerp kun je uiteraard hele boeken schrijven, veel meer dan dit, maar ik hoop hiermee een klein beetje helderheid te hebben gegeven in wat een eetstoornis en of eetprobleem kan zijn.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *